28 mai 2023

Festivaluri

„Festivalul bujorului” sau „Festivalul bujorului de munte”, eveniment aparut in 2004 la initiativa domnului Campean Dumitru tocmai in ideea ca turismul rural este strans legat de pastrarea si valorificarea traditiilor populare, se desfasoara in partea de sus a comunei, inainte de „Sanchetru” – ultimul sfarsit de saptamana din luna iunie, cand bujorul de munte (rododendron) inflorit la Iezerele Cindrelului da culoarea rosiatica acestei caldari glaciare. La acest festival participa atat formatii de muzica populara si dansatori din comuna, cat si din alte localitati. De fapt, festivalul are doua parti: una de pregatire, am putea spune, in care, sambata seara se organizeaza o cina ca la stana – care dureaza pana la miezul noptii si se incheie cu foc de tabara. Cina ca la stana este un produs turistic care cuprinde cocolos cu branza, tocana la ceaun, foc de tabara, muzica si costum popular. Cea de-a doua parte reprezinta festivalul propriu-zis, cand pe la amiaza, incepe programul artistic unde fiecare formatie isi desfasoara programul. Este de mentionat faptul ca musafirii sunt gazduiti in comuna.

Festivalul Bujorului este un eveniment care se bucura de foarte mare succes pe plan local si judetean si tinde sa devina o emblema a comunei Gura Riului.

Gura Riului este poate una dintre putinele comune in care se mai pastreaza portul traditional popular. Cel putin o treime din populatie merge imbracata in acest port duminica si de sarbatori