28 mai 2023

Obiceiuri și tradiții

Este de apreciat faptul ca in comuna Gura Riului traditiile si obiceiurile vechi inca se mai pastreaza. Un rol il are si tineretul care a preluat traditiile si obiceiurile de la cei in varsta.

Una dintre traditiile vechi care se mai pastreaza este „Junii”. In 6 decembrie se alege o ceata de juni – un grup de colindatori – si cele trei oficialitati ale cetei: Judele (seful lor), Pargarul si Crasmarul. Cei trei formeaza o structura ierarhica foarte bine pusa la punct. „Junii” merg pe la casele oamenilor si colinda incepand cu prima zi de Craciun si pana dupa Anul Nou. Ei au dansuri foarte vechi pe care le joaca cu pasiune (Calutul, Ficioreasca, Dantul).

Alta traditie pastrata o reprezinta „Cetele de crai”. Sunt intre 4 si 7 cete (grupuri) de 4 copii, fiecare avand rolul lui Irod si cei trei magi Baltazar, Melfior si Gaspar. Copiii merg pe la casele oamenilor in costum si au o poezie foarte ritmata pe care o recita.

S-a incercat revitalizarea unui obicei stravechi, „Buzduganul”, prin grupul vocal „Floare de bujor”. Acest obicei a fost descoperit si prezentat scenic.

S-au descoperit si ar putea fi puse in practica si valorificate si alte obiceiuri, unul din ele fiind „Ia ciumii”, din vremea cand erau epidemiile de ciuma: 7-9 femei vaduve, intr-o singura noapte, torceau, teseau, coseau si umpleau o ie de canepa si o puneau in capatul satului intr-un par. Femeile aveau niste versuri si un cantec specific (inca nedescoperit) si de asemenea credinta ca ciuma nu se apropie de sat.

La scoala exista un cerc de dansuri populare unde s-a format un grup de 30-40 de copii care se imbraca romaneste. In anul 2005, una din editiile emisiunii „O vedeta populara” realizata de Iuliana Tudor s-a desfasurat in comuna Gura Riului, ocazie cu care au venit si multi oameni din comunitate imbracati romaneste.

De ceva vreme au aparut si evenimente noi in comuna care se transforma in timp in traditii. Un exemplu in acest sens este si „Festivalul bujorului” sau „Festivalul bujorului de munte”, eveniment aparut in 2004 la initiativa domnului Campean Dumitru tocmai in ideea ca turismul rural este strans legat de pastrarea si valorificarea traditiilor populare.