În Gura Râului primele mențiuni despre școală le găsim în prima Monografie a satului scrisă de preotul Ioachim Muntean în anul 1896. Astfel primele mențiuni sunt de la sfârșitul sec. al XVII-lea și merg pe această sursă până la sfârșitul sec. al XIX-lea. Activitatea școlară s-a desfășurat în strânsă legătură cu biserica, cea care a furnizat și primii dascăli.
Școala Gimnazială „Aurel Decei” Gura Râului este structurată în două școli din mediul rural, prima alcătuind învățământul preșcolar și primar, iar a doua unitate învățământul gimnazial. În anul școlar 2022-2023 sunt înscriși 522 copii la școlile noastre, în 24 de grupe și clase. La nivel preșcolar, în Grădinița cu Program Prelungit Gura Râului, avem 6 grupe, dintre care două grupe cu program prelungit, la ciclul primar 10 clase, iar la gimnaziu 8 clase.
Pe raza teritorială a Comunei Gura Râului Județul Sibiu își desfășoară activitatea un institut de cultură și anume Centrul Cultural Ioan Macrea.
Acest Centru Cultural ce poarta numele unui celebru Fiu al Satului ,Ioan Macrea, cel ce a constituit “Ceata Junilor”(tradiție continuata, in prezent de fiica acestuia, d-na Silvia Macrea), a fost reabilitat in cadrul P.N.D.R. in perioada 2011-2013 prin lucrări exterioare, interioare si alte dotări specifice, cu fonduri nerambursabile.
Centrul Cultural „Ioan Macrea” grupează activități culturale, în special pentru elevii de școală:
Sala de spectacole-ce dispune de dotări acustice si de confort(scaune noi)deosebite. Pe aceasta scenă a concertat cu vioara deținută de marele muzician, compozitor și dirijor roman George Enescu – maestru C. Croitoru, care a apreciat, îndeosebi, acustica acestei Săli de spectacole.