SUMAR
- I. Prezentarea descriptivă și grafică
- II. Organizare administrativă
- III. Suprafața totală a comunei
- IV. Hidrografia, flora, fauna și tipul solurilor de la nivelul unității administrativ - teritoriale
- V. Floră
- VI. Fauna
- VII. Populația
- VIII. Personalități
- IX. Rețeaua rutieră
- X. Principalele funcțiuni economice
- XI. Obiceiuri și tradiții
- XII. Festivaluri
- XIII. Lista cu denumirea înfrățirilor, cooperărilor sau asocierilor încheiate
Gura Râului
1°C
ceață
Joi
1/-3°C
Vineri
1/-4°C
Sâmbătă
3/-3°C
I. Prezentarea descriptivă și grafică
Comuna Gura Râului este situată la 18 km de Sibiu, pe drumul comunal Cristian-Orlat, ramificație DN1 Sibiu-Sebeș Alba (la 10 km de ramificație), la 15 km de orașul Săliște (cu ramificație la Autostrada A1 Sibiu-Sebeș-Orăștie-Nădlac) și la 22 km de orașul Ocna Sibiului. Este principala poartă de intrare spre Munții Cibinului, spre Râul Mare și Râul Mic, spre pârâurile Iezerele Cindrelului. Comuna este așezată într-o zonă deluroasă și este străbătută de apele Râului Cibin și de afluenții: pârâul Marajdia, pârâul Văii, pârâul Muntelui, pârâul Budu, pârâul Valea lui Roman.
În arealul comunei este situat Parcul Natural Cindrel. Aflată la o altitudine de 554 m și străjuită de dealuri și păduri, comuna Gura Râului beneficiază de aerul tare și curat al munților ce o străjuiesc. Este unul dintre puținele locuri unde tineretul păstrează intacte tradițiile și obiceiurile specifice, și unde acestea se îmbină armonios cu modernul. Ulițele sale se înșiruiesc pe malul râului Cibin, ce deschide cărarea printre dealuri.
La altitudini mari întâlnim păduri de pin, brad, foioase. La poalele munților se află case în stil săsesc, ca niște adevărate cetăți, unele vechi de mai bine de 100 de ani, cu porți mari, curți interioare umbrite de viță-de-vie, șuri înalte pline de fân, grădini frumoase.
Dealurile ce străjuiesc Gura Râului constituie o primă invitație la drumeții. Muntele Cindrel (2244 m) este de asemenea aproape. Puțin mai sus de “coada lacului”, Cibinul curge din munți, împărțindu-se în două brațe numite de localnici Râul Mare și Râul Mic.
Pe Râul Mic se ajunge, după 15 km, la cabana Strâmba, în vreme ce Râul Mare curge printre spectaculoasele Chei ale Cibinului. De asemenea, prin Gura Râului se poate ajunge, parcurgând 15-20 km, în renumita stațiune montană Păltiniș.
II. Organizare administrativă
Comuna Gura Râului, județul Sibiu are în componența administrativă o singură localitate, Gura Râului, care este și reședința administrativă a comunei.
Tipologia morfologica a comunei Gura Râului Județul Sibiu este de tip linear, determinata de forma de relief-de vale, dezvoltat „de-a lungul drumului”, crescut in lungime, cu structuri relative simple de ulițe, cu doua sau mai multe rânduri de case și cu un centru de localitate care include biserica, sediul Primăriei, căminul cultural, școală-grădiniță, dispensarul uman si spatii comerciale.
III. Suprafața totală a comunei
Suprafața totală a comunei este de 10.524 hectare din care 202 ha suprafață în intravilanul comunei.
IV. Hidrografia, flora, fauna și tipul solurilor de la nivelul unității administrativ - teritoriale
Comuna Gura Râului Județul Sibiu dispune de o rețea hidrografică formată din: Râul Mare și Râul Mic, din pârâurile Iezerele Cindrelului.
Comuna este străbătută de apele Râului Cibin cu o lungime de 7 km pe teritoriul comunei Gura Râului Județul Sibiu si de afluenții: pârâul Marajdia, pârâul Văii , pârâul Muntelui, pârâul Budu și pârâul Valea lui Roman.
Lacul de acumulare Gura Râului s-a format în urma construirii barajului finalizat în anul 1980. Barajul are o înălțime de 74 m și este situat la altitudinea de 550 m. În avalul barajului este amplasată o microhidrocentrală de 3,8 MW. Lacul are o suprafață de 68 ha, o lățime de 70-330 m și o capacitate de 17,5 milioane m3.
Este utilizat pentru alimentarea cu apă a orașului Sibiu, pentru producerea de energie electrică și nu în ultimul rând pentru regularizarea Râului Cibin. Barajul Gura Râului și lacul de acumulare, cu un volum la NNR de 17,5 milioane mc, asigură alimentarea cu apă a municipiului Sibiu și a localităților din aval precum și atenuarea undelor de viitură. Este structurat pe 15 km de aducțiune de apă cu diametrul de 1000 mm. Râul Cibin este afluent, pe partea dreaptă a Oltului. Are o lungime de 78 km, cu o suprafață a bazinului hidrografic de 2.210 km2. Debitul mediu multianual, la confluența cu râul Olt este de15,5 m3/s. Debitul captat al Cibinului-8l/s, într-un bazin de 300 mc.
Rețeaua de alimentare cu apă se întinde pe toată suprafața comunei și deservește toate gospodăriile În comună există fântâni particulare și cișmele stradale, astfel că sistemul de alimentare cu apă este diversificat și eficient.
– Lacul glaciar Iezerul Mare este situat pe versantul nordic al platoului Cindrel la 1998 m altitudine. A luat naștere într-un circ glaciar. Are o suprafață de 3,4 ha, este lung de 320 m, lat de 189 m și are un volum de apă apreciat la cca. 19.000 m3. Se remarcă prin adâncimea mare pe care o atinge în partea de S de 13,3 m. Din el se formează izvorul principal al Râului Mare.
Lacul glaciar Iezerul Mare ocupă o cuvetă glaciară de origine mixtă, adică de subsăpare și de baraj glaciar, despărțită în două bazine diferențiate sub aspect morfometric și morfologic.
– Lacul glaciar Iezerul Mic este cantonat pe spinarea unui val morenic, la altitudinea de 1955 m, sub Vârful Frumoasa. Suprafața lui este mult mai redusă decât a Iezerului Mare, de 0,2 ha, iar adâncimea maximă de 1,7 m. În afară de lacurile menționate, în Munții Cindrel se mai găsesc câteva lacuri glaciare de dimensiuni mici (Iezerul Nardin și Iezerul Măriucii). Lacul are un emisar care formează al doilea izvor al Râului Mare.
Pe teritoriul Comunei Gura Râului Județul Sibiu, după caz, se regăsesc o floră și faună diversă.
Parcul natural Cindrel dispune de habitate naturale de tip: păduri de fag de tip Luzulo-Fagetum, Păduri dacice de fag (Symphyto-Fagion), păduri acidofile de Picea abies din regiunea montană (Vaccinio-Piceetea), păduri de fag de tip Asperulo-Fagetum, pajiști boreale și alpine pe substrat silicios, tufărișuri alpine și boreale, fânețe montane și comunități de lizieră cu ierburi înalte higrofile de la nivelul câmpiilor, până la cel montan și alpin; ce adăpostesc o mare varietate de floră și faună specifice Carpaților Meridionali.
Flora parcului are în componență specii vegetale (arbori, arbuști și ierburi) distribuite etajat, funcție de structura geologică și geomorfologică, caracteristicile solului, climei, sau altitudinii unde acestea sunt întâlnite.
V. Floră
Flora este reprezentată de specii arboricole de zâmbru (Pinus cembra), tisă (Taxus baccata), pin de pădure (Pinus sylvestris), jneapăn (Pinus mugo) sau ienupăr(Juniperus communis), fag (Fagus sylvatica), gorun (Quercus petraea), stejar (Quercus robur), carpen (Carpinus betulus), paltin de munte (Acer pseudoplatanus),arțar (Acer platanoides), tei (Tilia cordata), frasin (Fraxinus excelsior), jugastru (Acer campestre), mesteacăn (Betula pendula), ulm (Ulmus glabra), arțar (Acer platanoides).
La nivelul ierburilor sunt întâlnite elemente floristice de stâncărie și fâneață cu specii de: bujor de munte (Rhododendron kotschyi), usturoi siberian (Allium sibirium L.), ghințură (Gentiana punctata), veronică (Veronica baumgartenii), căldărușă (Aquilegia vulgaris), angelică (Angelica archangelica), clopoței de munte (Campanula alpina), bulbuc de munte (Trollius europaeus), chimionul țapului (Laserpitium krapfii), volovatic (Swertia punctata), capul-călugărului (Leontondon croceus), șopârliță (Veronica bellidioides), cupă (Gentiana kochiana), arnică (Arnica montana), stupitu-cucului (Cardamine amara), ruginare (Andromeda polifolia), garoafă (Dianthus glacialis ssp. gelidus), gălbenuș (Crepis conyzifolia), sau rogozuri (cu specii de: Carex capillaris, Carex nigra, Carex diandra, Carex limosa).
VI. Fauna
Fauna parcului national Cindrel este una diversificată și bine reprezentată de mai multe specii (unele protejate prin lege și aflate pe lista roșie a IUCN) de mamifere, reptile, amfibieni și păsări.
Mamifere: ursul brun (Ursus arctos), capră neagră (Rupicapra rupicapra), cerb (Cervus elaphus), căprioară (Capreolus capreolus), lup cenușiu (Canis lupus), mistreț (Sus scrofa), vulpe (Vulpes vulpes), râs (Lynx lynx), vidră de râu (Lutra lutra), veveriță (Sciurus carolinensis).
Reptile și amfibieni: șarpele de alun (Coronella austriaca), șarpele lui Esculap (Elaphe longissima), șarpele de apă (Natrix tessellata), șopârla de câmp (Lacerta agilis), gușter (Lacerta viridis), șopârla de ziduri (Podarcis muralis), șarpele orb (Anguis fragilis), vipră (Vipera berus), ivorașul-cu-burta-galbenă (Bombina variegata), broasca-roșie-de-munte (Rana temporaria), brotacul-verde-de-copac (‘Hyla arborea), tritonul cu creastă (Triturus cristatus), tritonul comun transilvănen (Triturus vulgaris), tritonul de munte (Triturus alpestris);
Păsări protejate: cocoșul de mesteacăn (Bonasa bonasia), cocoșul de munte (Tetrao urogallus), potârniche de tundră (Aegolius funereus), ploier-de-munte (Eudromias morinellus), caprimulg (Caprimulgus europaeus), presură de iarnă (Plectrophenax nivalis), ciocănitoare cu spate alb (Dendrocopos leucotos), ciocănitoare neagră (Dryocopus martius), ciocănitoare de munte (Picoides tridactylus), muscar (Ficedula parva), muscar-gulerat (Ficedula albicollis), ciuvică (Glaucidium passerinum), huhurez mare (Strix uralensis) sau ciocârlie urechiată balcanică (Eremophila alpestris balcanica); toate enumerate în anexa I-a Directivei Consiliului European 147/CE din 30 noiembrie 2009 (privind conservarea păsărilor sălbatice).
VII. Populația
Conform recensământului efectuat în 2021, populația comunei Gura Râului se ridică la 3.522 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2011, când fuseseră înregistrați 3.621 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (91,43%), iar pentru 8,32% nu se cunoaște apartenența etnică. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (85,8%), cu minorități de adventiști (2,73%) și baptiști (1,14%), iar pentru 8,72% nu se cunoaște apartenența confesională.
VIII. Personalități
Familia Manta
Pentru Gura Râului, familia Manta a fost reprezentativă din toate punctele de vedere, stimată și respectată de săteni. În primul rând pentru tradiția în spiritualitate, asigurând serviciul divin în sat aproape 150 de ani, în al doilea rând pentru că ajutorul acordat sătenilor, în afară de cel spiritual, a fost substanțial dacă amintim doar zecile de căsătorii la care membrii familiei au fost nași și sutele de copii botezați.
Primul preot din familie a fost Ioan Manta, care a slujit în sat la sfârșitul secolului al XVIII-lea, până în anul 1818, când a decedat. Fiul său, Șerban Manta, a fost, de asemenea, preot în Gura Râului, iar Ioan Manta, fiul său, i-a urmat ca preot. Preotul Ioan Manta a fost un fervent susținător al construirii unui nou lăcaș de cult în sat, făcând numeroase demersuri, împreună cu un alt slujitor al bisericii, Ioachim Munteanu. În casa popii Manta au poposit și au petrecut clipe de neuitat Ioan Slavici, St. O. Iosif, Al. Vlahuță, George Coșbuc, Septimiu Albini, Bogdan Duică, Ilarie Chendi, Octavian Goga, Nicolae Iorga și mulți alții.
Ion Arsenie (1838-1883)
Născut în anul 1838, în Gura Râului, ca fiu al preotului Ioan Arsenie și al Ioanei Arsenie, de origine italiană, a urmat cursurile școlii primare din sat, iar studiile secundare la gimnaziul săsesc din Sibiu, unde a învățat limba germană. După absolvire, în anul 1860, pleacă la Viena, unde se înscrie la facultatea de Medicină. Își ia diploma de doctor în medicină în 1864, iar în același an este avansat la gradul de locotenent, devenind medic militar. Mânat de pasiunea cunoașterii, împreună cu Ilarie Mitrea (1842-1904), originar din Rășinari, tot medic militar, se înscrie în corpul de voluntari austrieci, pregătit pentru Mexic, în sprijinul împăratului Maximilian de Habsburg. Pentru meritele sale, doctorul Ion Arsenie a fost distins cu Crucea de Cavaler al Ordinului Guadalupe și înaintat la gradul de căpitan.
Nu a mai ajuns să se stabilească la Sibiu, unde ar fi dorit să activeze ca medic, murind la Brăila, în anul 1883, la vârsta de 45 de ani.
Aurel Decei (1905-1976)
S-a născut la 15 aprilie 1905, în comuna Gura Râului, ca fiu al notarului Aurel Decei. Urmează cursurile liceale la Sibiu, Blaj și Alba Iulia, iar între 1923-1927, cele universitare la Cluj, ca student al Facultății de Litere și Filosofie. În anul 1927, obține licența în istorie (principal) și limba română (secundar). Își continuă studiile la Școala Română din Roma, timp în care întreprinde unele cercetări istorice în arhivele italiene, strângând un bogat material arhivistic. Apoi urmează cursurile Universității din Istanbul și, în continuare, pe cele din Paris și Berlin.
Aurel Decei a debutat, în anul 1926, cu broșura intitulată „Luptele lui Mihai Viteazul povestite de el însuși”, în care a utilizat unul din memoriile înaintate de voievodul român Marelui Duce de Toscana. A fost unul dintre cei mai mari specialiști în istoria medievală, atașat cultural pe lângă Ambasada României la Istanbul, membru fondator al Societății Internaționale a Orientalistilor.
În ultimii ani ai vieții, a fost cercetător științific la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, moartea găsindu-l la 24 aprilie 1976.
De remarcat este faptul că istoricul Aurel Decei cunoștea mai multe limbi orientale precum turca, araba, persana, precum și limbile greacă, latină, germană, italiană, franceză, spaniolă, engleză, rusă, bulgară și maghiară. A fost înmormântat în comuna Gura Râului.
Nicolae Hanzu
S-a născut în noiembrie 1889, în Gura Râului, fiind al doilea copil al unei familii de țărani, localnici. Urmează școala primară confesională ortodoxă din sat, apoi cursurile gimnaziale de la Sibiu, după care, la recomandarea preotului Ioan Manta, se înscrie la seminarul Andreian, secția de Pedagogie.
La nici 18 ani, în anul 1907, revine în Gura Râului ca învățător, fiind repede apreciat de către săteni. La scurt timp, preia și conducerea corului mixt din sat.
A fost inițiatorul formării unei fanfare în sat. Ca învățător și director al școlii, Nicolae Hanzu nu și-a precupețit niciun efort pentru ca viața culturală din Gura Râului să cunoască noi valențe. A constituit prima formație de călușari din sat. În 1933, Nicolae Hanzu a fost numit director al Școlii nr. 3 „Angelescu” din Sibiu, dar rămâne legat de Gura Râului, continuându-și activitatea culturală, precum și pe cea de culegător de folclor.
Putem spune că Nicolae Hanzu, atât ca dascăl, cât și ca dirijor și compozitor, și-a închinat întreaga viață idealului de frumos, statornicind și permanentizând tradiția în satul lui natal, Gura Râului.
Preot Ilie Brad (1894-1961)
S-a născut la Gura Râului, la 23 mai 1894, unde urmează cinci clase primare, la școala confesională ortodoxă, iar apoi, cursul inferior al actualului Colegiu „Gheorghe Lazăr” din Sibiu. Continuă apoi studiile la Seminarul Andreian până în 1914.
Din 1924, până în 1927, profesează ca învățător în comuna Cristian, jud. Sibiu, fiind transferat apoi în satul Rusciori, unde devine și preot. Se înscrie la Academia Teologică din Cluj, ale cărei cursuri le urmează, în particular.
În 1934, Ilie Brad devine învățător și director al Școlii Primare nr. 1 din Sibiu, unde rămâne până în 1939, când este numit inspector-șef al Inspectoratului Școlar Primar din Sibiu, iar, din 1945, inspector general școlar al învățământului primar, în cadrul Inspectoratului Regional Alba, până în 1947.
Învățătorul și preotul Ilie Brad a fost membru în Consiliul de Conducere ASTRA Sibiu, în Comitetul Ligii Operelor Sociale și în Consiliul de Colaborare al Prefecturii județului Sibiu.
Cercetător științific Dr. Docent Ioan Z. Lupe (1912-1995)
S-a născut la 5 ianuarie 1912, în Gura Râului. Clasele primare le-a urmat în satul său natal, urmează apoi cursurile Liceului Gheorghe Lazăr din Sibiu, fiind admis, apoi, la Școala Politehnică „Regele Carol al II-lea”, din București, secția silvică. A adus o contribuție substanțială în domeniul silviculturii, fiind unul dintre cei mai apreciați specialiști în domeniu. A lucrat timp de 38 de ani la Institutul de Cercetări și Experimentație Forestieră, până în anul 1975, când s-a pensionat.
Cercetător de mare prestigiu, dr. Docent Ioan Z. Lupe a elaborat peste 200 de lucrări științifice, aducându-și o contribuție substanțială în perfecționarea metodelor de cercetare științifică din țara noastră, fiind printre primii cercetători care au introdus tehnica experimentală modernă și calculul statistic. A fost fondatorul Școlii Române Moderne de Cercetări Forestiere de Protecții.
Prodigioasa activitate desfășurată a fost apreciată cum se cuvine, fiind laureat al Premiului de Stat și al Premiului „Gh. Doja” al Academiei. I s-au acordat, de asemenea: „Medalia Muncii”, medalia „Meritul Științific al Academiei Române”, ordinul militar „Steaua României cu Spade” și ordinul „Meritul Științific”.
A murit la 83 de ani, fiind înmormântat creștinește în cimitirul din comună.
Prof. Univ. Dr. Iacob Cătoiu
S-a născut la 23 septembrie 1943, în Gura Râului.
Iacob Cătoiu a urmat cursurile primare-gimnaziale la școala din sat, fiind primul elev al promoției 1957, iar apoi Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu, în anul 1961 fiind admis la Academia de Studii Economice din București, Facultatea de Comerț, pe care a absolvit-o în 1966 ca șef de promoție, devenind diplomat în științe economice, specialitatea economia comerțului interior.
Perseverent, tenace și cu un bogat bagaj de cunoștințe în domeniu, Iacob Cătoiu urcă treaptă cu treaptă în ierarhia universitară.
Între anii 1971-1975, a studiat în S.U.A, la Indiana University – School of Business, una dintre cele mai apreciate universități de peste ocean. De remarcat că, în prezent, este singurul specialist în marketing din România cu doctorat obținut în S.U.A.
Profesorul universitar doctor Iacob Cătoiu a desfășurat de-a lungul anilor o bogată activitate științifică, materializată în lucrări științifice pe care le-a elaborat singur sau în colaborare.
Profesorul universitar doctor Iacob Cătoiu este conducător științific de doctorat în specialitatea Marketing, membru al Asociației Americane de Marketing, copreședinte al Asociației Române de Marketing, membru al Asociației Generale a Economistilor din România și membru onorific al Camerei de Comerț și Industrie din România.
Ioan Macrea
Când spunem Ioan Macrea, spunem „Junii Sibiului”, numele acestui fiu al satului fiind indisolubil legat de înființarea și performanțele acestei prestigioase formații de dansuri populare românești, din Mărginimea Sibiului.
Coregraful Ioan Macrea, pentru care pământul și ființa românească au fost un mit, a cules din sat tot ce a fost frumos, caracteristic și semnificativ folclorului gurenesc. Și-a extins, apoi, aria căutărilor în întreaga zonă a Mărginimii Sibiului, în Valea Hârtibaciului și zona Făgărașului, până pe Târnave sau Valea Secașului.
Născut la data de 30 octombrie 1929, în Gura Râului, încă de mic copil, Ioan Macrea a avut înclinații spre dansul popular, încă din clasa I, făcând parte din echipa de dansuri cu „Banu Mărăcine”. Cursurile primare le urmează la școala din comună, iar în 1943 devine elev la Școala de meserii de pe lângă Arsenalul Armatei din Sibiu, unde, la scurt timp, constituie o formație de călușari.
Absolvă Școala de meserii în 1947, după care este angajat ca muncitor calificat la Arsenalul Armatei, devenind totodată și instructor al echipei de dansuri, fiind apoi numit să alcătuiască Ansamblul Tineretului Sibiu.
Începând din 1969, formația evoluează sub numele de „Junii Sibiului”.
I s-a propus deplasarea în Tunisia pentru realizarea unui „Ansamblu Național de Folclor” Tunisian. Revine în Tunisia în 1972 și 1973, pe perioade de câte trei luni, conducându-și activitatea de culegere și valorificare a folclorului tunisian.
Coregraful Ioan Macrea se pensionează în anul 1988, dar nu încetează și activitatea artistică, preluând conducerea ansamblului folcloric „Cindrelul” din Sibiu. Înființarea de către Ioan Macrea, în 1991, a ansamblului folcloric „Ceata Junilor” din Sibiu, a constituit și constituie o continuare a tradițiilor sibiene în domeniul valorificării culturii tradiționale, cu acesta, coregraful obținând, în scurt timp, succese remarcabile, atât în țară cât și în străinătate.
Poetul țăran și rapsodul Ioan Hanzu (1893-1971)
S-a născut la 15 februarie 1893, în Gura Râului, a rămas orfan de tată la vârsta de 4 ani, iar până la majorat a fost crescut de sora sa, Marina.
Dragostea de carte a fost una din trăsăturile constante și esențiale ale vieții lui Ioan Hanzu. În anii tinereții, mai ales când s-a aflat pe front, departe de țară, de satul său natal, a transpus în versuri aproape toate momentele grele trăite pe front, poeziile fiind pătrunse de o mare sensibilitate.
Manuscrisele lui Ioan Hanzu cuprind aproape 150 de cântece și poezii scrise, care redau viața și întâmplările unor oameni simpli pentru care durerea și supărarea sunt ceva firesc, bucuria fiind mirifică.
IX. Rețeaua rutieră
A. Drumuri de interes național
- Autostrăzi :Nu avem
- Drumuri expres: Nu avem
- Drumuri internaționale «E» :Nu avem
- Drumuri naționale principale: Nu avem
- Drumuri naționale secundare :Nu avem
B. Drumuri de interes județean :
– Drumul județean DJ 106 cu o lungime de 7,4 km pe teritoriul comunei Gura Râului.
C. Drumuri de interes local:
- Drumuri comunale
Rețeaua de drumuri comunale din comuna Gura Râului județul Sibiu :
Nr. Crt. | Denumirea drumului | Traseul drumului | Poziția kilometrică origine | Poziția kilometrică destinație | Lungimea reală | |
1 | DC 1 | Strada Calea Cristianului | 0 + 000 | 4+522 | 4,522 km | |
2 | DC 2 | Strada Plaiului | 0 + 000 | 1+133 | 1,133 km | |
3 | DC 3 | Drum Gura Mărăjdii | 0 + 000 | 0+623 | 0,623 km | |
4 | DC 4 | Strada Calea Scofinoasă | 0 + 000 | 0+438 | 0,438 km | |
5 | DC 5 | Strada Subteiș | 0 + 000 | 1+470 | 1,470 km | |
6 | DC 6 | Strada Gărdurelelor | 0 + 000 | 0+503 | 0,503 km | |
7 | DC 7 | Strada Hodrea | 0 + 000 | 0+382 | 0,382 km | |
8 | DC 8 | Drum baraj-Păstrăvărie | 0 + 000 | 1+681 | 1,681 km | |
9 | DC 9 |
| 0 + 000 | 0+391 | 0,391 km |
2. Drumuri vicinale situate pe teritoriul comunei Gura Râului-neinventariate
3. Străzi situate pe teritoril comunei Gura Râului în număr de 38 cu o lungime totală de 21 km.
X. Principalele funcțiuni economice
Nr. Crt. | Numele titularului | Sediul de activitate | Forma de organi zare | Domeniul de activitate | |
1. | Arsenie Ioan Dumitru | Gura Râului nr.773C | Intrep. Individuală | Agroturism | |
2. | Băroiu Dumitru | Gura Râului nr.675 | PFA | Construcții | |
3. | Bischin C-tin D-tru | Gura Râului nr.527 | Intrep. Familială | Pastravarie | |
4. | Bischin Dumitru | Gura Râului nr.860 | PFA | Creșterea albinelor | |
5. | Brad Maria Adriana | Gura Râului nr.617 | PFA | Agroturism | |
6. | Brad Vasile | Gura Râului nr.32 | PFA | Dulgherie | |
7. | Calin Ileana Com | Gura Râului nr.783 | Intrep. Individuală | Comerț | |
8. | Catarama Dumitru | Gura Râului nr.347 | Intrep. Familială | Prestari servicii | |
9. | Călin Ioan Nicolae | Gura Râului nr.417 | Intrep. Familială | Agroturism | |
10. | Câmpean Simona | Gura Râului nr.513 | Intrep. Individuală | Agroturism | |
11. | Cîmpean Paraschiva | Gura Râului nr.833 | PFA | Agroturism | |
12. | Conțiu Adrian | Gura Râului nr.673 | PFA | Construcții | |
13. | Conțiu Paraschiva | Gura Râului nr.1094 | PFA | Cresterea animalelor | |
14. | Conțiu V.Lenuța | Gura Râului nr.587 | Intrep. Individuală | Comerț | |
15. | Costandel Petru Valer | Gura Râului nr.681 | PFA | Activ.auxiliare ptr.creșterea animalelor | |
16. | Dobrilă Valeria | Gura Râului nr.95 | PFA | Agroturism | |
17. | Gligorea Nicolae | Gura Râului nr.396 | PFA | Dulgherie | |
18. | Gligorea Raveca | Gura Râului nr.591 | PFA | Frizerie-coafor | |
19. | Gligorea Vasile | Gura Râului nr.591 | PFA | Creșterea albinelor | |
20. | Haiduc Elena | Gura Râului nr.491 | Intrep. Familială | Comerț | |
21. | Hanzu Ileana Maria | Gura Râului nr.843 | PFA | Agroturism | |
22. | Hanzu Ioan | Gura Râului nr.843 | PFA | Dulgher | |
23. | Hanzu Paraschiva | Gura Râului nr.528 | PFA | Agroturism | |
24. | Hanzu Raveca | Gura Râului nr.453 | Intrep. Individuală | Agroturism | |
25. | Hadăr Ramona Octavia | Gura Râului nr.1039 | PFA | Agroturism | |
26. | Jinariu Vasile | Gura Râului nr.549 | PFA | Vulcanizare | |
27. | Casa Lucas | Gura Râului nr.450 | Intrep. Individuală | Agroturism | |
28. | Luca I.Ileana | Gura Râului nr.796 | Intrep. Individuală | Comerț | |
29. | Macrea Daniela | Gura Râului nr.603 | Intrep. Familială | Comerț | |
30. | Macrea Mioara | Gura Râului nr.962 | PFA | Comerț | |
31. | Manciu Simona | Gura Râului nr.406 | PFA | Frizerie-coafor | |
32. | Măntoiu Romina | Gura Râului nr.422 | PFA | Frizerie-coafor | |
33. | Mihanciu Nicolae | Gura Râului nr.41 | PFA | Croitorie | |
34. | Muntean Ioan | Gura Râului nr.158 | PFA | Prestări servicii | |
35. | BOVISAN | Gura Râului nr.681 | Intrep. Familială | Creșterea altor bovine | |
36. | Stanciu R.Elena | Gura Râului nr.430 | Intrep. Individuală | Agroturism | |
37. | Stoiță Ioan | Gura Râului nr.496 | PFA | Reparații auto | |
38. | Tăban Maria Floare | Gura Râului nr.727 | Intrep. Familială | Agroturism | |
39. | Tomuleț Ana | Gura Râului nr.713 | PFA | Comerț, prestari serv. | |
40. | Triștiu Nicolae -API | Gura Râului nr.593 | PFA | Creșterea albinelor | |
41. | Vlad G.Doina Maria | Gura Râului nr.664 | Intrep. Individuală | Comerț | |
42. | Vulcan Vasile Com | Gura Râului nr.544 | Intrep. Individuală | Comerț | |
43. | Hanzu Maria | Gura Râului nr.866 | PFA | Agroturism | |
44. | Legian Achim | Gura Râului nr.361 | Intrep. Familială | Prestari serv. | |
45. | Ihora Mihai | Gura Râului nr. 212 | Intrep. Familială | Comert | |
46. | George Elena | Gura Râului nr. 336A | Intrep. Familială | Turism | |
47. | Lepindea V. Vasile | Gura Râului nr. 424 | PFA | Comert | |
48. | Militaru Cornelia Măriuca | Gura Râului nr. 239 | Intrep. Individuală | Comert | |
49. | S.C.CIP TRADING SRL | Gura Râului nr.807 | SRL | Comerț |
|
50. | S.C.MIOVA SRL | Gura Râului nr.676 | SRL | Tăiere și rindeluire lemn |
|
51. | S.C.PRONATURA SRL | Gura Râului nr.71 | SRL | Comerț |
|
52. | S.C. NORICA Co SRL Pensiunea Norica | Gura Râului nr.808 | SRL | Turism |
|
53. | S.C.CONȚ FOREST SRL | Gura Râului nr.140 | SRL | Exploatații forestiere |
|
54. | UNISONYC SRL | Gura Râului nr.742 | SRL | Fabricat mat.plastice |
|
55. | CASA LOLOIU | Gura Râului nr.399 | SRL | Turism |
|
56. | S.C.RIVIERA WOOD SRL | Gura Râului nr.14 | SRL | Debitat mat.lemnos |
|
57. | S.C.JURCA FOREST | Gura Râului nr.754 | SRL | Debitat mat. lemnos |
|
58. | S.C.IRIMIN SRL | Gura Râului nr.522 | SRL | Comerț |
|
59. | S.C.MOBILEMN | G.Râului nr.1052 B | SRL | Conf.mobilier |
|
60. | S.C.SPIRA COM | Gura Râului nr.63 | SRL | Conf.arcuri |
|
61. | S.C.METALUL | Gura Râului nr.367 | SRL | Conf.arcuri |
|
62. | S.C.DASOS SERV | Gura Râului nr.805 | SRL | Exploatații forestiere |
|
63. | SC CIBIN COM | Gura Râului nr.946 | SRL | Comert si bar |
|
64. | S.C.STANCIU COM | Gura Râului nr.558 | SRL | Comerț |
|
65. | S.C.TRANSFAG | Gura Râului nr.787 | SRL | Exploatații forestiere |
|
66. | S.C.AGROLITTA | Gura Râului nr.447 | SRL | Agroturism |
|
67. | MONTANA MEDFARM SRL | Gura Râului nr.198 | SRL | Farmacie |
|
68. | SC AGRO PAM SRL | Gura Râului nr.342 | SRL | Prestari servicii |
|
69. | SC FIȚUȘCA SRL | Gura Râului nr.589 | SRL | Comerț |
|
70. | SC CLIMA EXPRESS SRL | Gura Râului nr.661 | SRL | Întreținerea și repararea autovehiculelor |
|
71. | SC IONI FOREST SRL | Gura Râului nr.773 | SRL | Tăiere și rindeluire lemn |
|
72. | SC ANDREI & ANDREEA MARKET | Gura Râului nr.801 | SRL | Comerț |
|
73. | SC AMIS FOREST | Gura Râului nr.1029 | SRL | Tăiere și rindeluire lemn |
|
74. | SC HOLZ IMPEX | Gura Râului nr.772 | SRL | Tăiere și rindeluire lemn |
|
75. | SC TIMBER FACTORY | Gura Râului nr.772 | SRL | Exploatare forestieră |
|
76. | SC PARTENER GR | Gura Râului CF.100300 top.5843/2/2 | SRL | Acvacultură |
|
77. | SC ELECTRONIC SRL | Gura Râului nr.738 | SRL | Mase plastice |
|
78. | SC ȚEPEȘ TURISM SRL | Gura Râului nr.1056 | SRL | Turism |
|
79. | SC MAM TEAM SRL | Gura Râului nr.447G | SRL | Turism |
|
80. | PRIME TIME RESORT SRL | Gura Râului | SRL | Turism |
|
81. | RADY PET SRL | Gura Râului nr. 631 | SRL | Pompe funebre |
|
82. | SAN FOREST IONUT SRL | Gura Râului nr. 484 | SRL | Taierea si rindeluirea lemnului |
|
83. | HOLZ VLD IMPEX SRL | Gura Râului nr. 772A | SRL | Taierea si rindeluirea lemnului |
|
84. | GAMS MARKET SRL | Gura Râului nr. 1111 | SRL | Comert |
|
85. | SC LOLOIU EXPRES SRL | Gura Râului nr.598 | SRL | Comert |
|
XI. Obiceiuri și tradiții
Este de apreciat faptul că în comuna Gura Râului tradițiile și obiceiurile vechi încă se mai păstrează. Un rol îl are și tineretul, care a preluat tradițiile și obiceiurile de la cei în vârstă.
Una dintre tradițiile vechi care se mai păstrează este „Junii”. În 6 decembrie se alege o ceată de juni – un grup de colindători – și cele trei oficialități ale cetei: Judele (șeful lor), Părgărul și Crâșmarul. Cei trei formează o structură ierarhică foarte bine pusă la punct. „Junii” merg pe la casele oamenilor și colindă începând cu prima zi de Crăciun și până după Anul Nou. Ei au dansuri foarte vechi pe care le joacă cu pasiune (Căluțul, Fecioresca, Dântul).
Altă tradiție păstrată o reprezintă „Cetele de crai”. Sunt între 4 și 7 cete (grupuri) de 4 copii, fiecare având rolul lui Irod și cei trei magi Baltazar, Melhior și Gașpar. Copiii merg pe la casele oamenilor în costum și au o poezie foarte ritmată pe care o recită.
S-a încercat revitalizarea unui obicei străvechi, „Buzduganul”, prin grupul vocal „Floare de bujor”. Acest obicei a fost descoperit și prezentat scenic.
S-au descoperit și ar putea fi puse în practică și valorificate și alte obiceiuri, unul din ele fiind „Ia ciumii”, din vremea când erau epidemiile de ciumă: 7-9 femei văduve, într-o singură noapte, torceau, țeseau, coseau și umpleau o ie de cânepă și o puneau în capătul satului într-un par. Femeile aveau niște versuri și un cântec specific (încă nedescoperit) și de asemenea credința că ciuma nu se apropie de sat.
La școală există un cerc de dansuri populare unde s-a format un grup de 30-40 de copii care se îmbracă românește. În anul 2005, una din edițiile emisiunii „O vedetă populară” realizată de Iuliana Tudor s-a desfășurat în comuna Gura Râului, ocazie cu care au venit și mulți oameni din comunitate îmbrăcați românește.
De ceva vreme au apărut și evenimente noi în comună care se transformă în timp în tradiții. Un exemplu în acest sens este „Festivalul bujorului” sau „Festivalul bujorului de munte”, eveniment apărut în 2004 la inițiativa domnului Câmpean Dumitru, tocmai în ideea că turismul rural este strâns legat de păstrarea și valorificarea tradițiilor populare.
XII. Festivaluri
„Festivalul bujorului” sau „Festivalul bujorului de munte”, eveniment apărut în 2004 la inițiativa domnului Câmpean Dumitru, tocmai în ideea că turismul rural este strâns legat de păstrarea și valorificarea tradițiilor populare, se desfășoară în partea de sus a comunei, înainte de „Sânchetru” – ultimul sfârșit de săptămână din luna iunie, când bujorul de munte (rododendron) înflorit la Iezerele Cindrelului dă culoarea roșiatică acestei căldări glaciare. La acest festival participă atât formații de muzică populară și dansatori din comună, cât și din alte localități. De fapt, festivalul are două părți: una de pregătire, am putea spune, în care, sâmbătă seara, se organizează o cină ca la stână – care durează până la miezul nopții și se încheie cu foc de tabără. Cina ca la stână este un produs turistic care cuprinde colac cu brânză, tocăniță la ceaun, foc de tabără, muzică și costum popular. Cea de-a doua parte reprezintă festivalul propriu-zis, când pe la amiază începe programul artistic, unde fiecare formație își desfășoară programul. Este de menționat faptul că musafirii sunt găzduiți în comună.
Festivalul Bujorului este un eveniment care se bucură de foarte mare succes pe plan local și județean și tinde să devină o emblemă a comunei Gura Râului.
Gura Râului este poate una dintre puținele comune în care se mai păstrează portul tradițional popular. Cel puțin o treime din populație merge îmbrăcată în acest port duminica și de sărbători.
XIII. Lista cu denumirea înfrățirilor, cooperărilor sau asocierilor încheiate
Comuna Gura Râului s-a înfrățit cu UAT – comuna Șinca Nouă, județul Brașov, în baza HCL nr. 60/30.09.2014, în vederea promovării și încurajării schimbului în domeniul cultural, economic și social.
Prin HCL nr. 94/2018, s-a aprobat Acordul de Înfrățire între Comuna Gura Râului, județul Sibiu, din România, și comuna Soultzmatt – Wintzfelden, departamentul Haut-Rhin, regiunea Alsacia, din Republica Franceză;
- Asociația Comunelor din România;
- ADI Eco Sibiu;
- ADI „Asociația de Apă Sibiu”;
- APĂ CANAL SIBIU S.A.